Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Εκφώνηση

Η επίδραση των Νέων Τεχνολογιών στην αρχιτεκτονική σχετίζεται με τον τρόπο που αυτές αλλάζουν την αντίληψή μας για τον κόσμο αλλά και τη σχέση μας με αυτόν. Η αρχιτεκτονική υπήρξε πάντα ένας διαμεσολαβητής, ίσως και ο κυριότερος σε αυτή τη σχέση του υποκειμένου με τον κόσμο. Στη σύγχρονη εποχή η πρόσληψη του κόσμου μεταμορφώνεται εξαιτίας των Νέων Τεχνολογιών, τόσο ως προς τη χωροχρονική του αναπαράσταση όσο και ως προς την κατανόηση, την αντίληψη και τη σχέση μας με αυτή.
Στα μαθήματα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Ι & ΙΙ θα διερευνήσουμε τον τρόπο που η αρχιτεκτονική καλείται να επανατοποθετηθεί ως προς αυτή τη νέα συνθήκη. Θα χρησιμοποιήσουμε για αυτό αδιακρίτως, εργαλεία θεωρητικά και σχεδιαστικά, προωθώντας την αντίληψη ότι οι κατηγοριοποιήσεις αυτές δεν βρίσκονται πλέον σε ισχύ. Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου θα γίνονται ομαδικές παρουσιάσεις-διορθώσεις, και παραδόσεις.
Οι φοιτητές θα χωριστούν σε τριμελείς ομάδες. Κάθε μία ομάδα θα αναλάβει ένα γενικό θέμα, το οποίο θα προσεγγίσει ερευνητικά σε όλες τις εκφάνσεις του.
Τα θέματα αυτά θα είναι:
  1. Φύση-ανθρωπογενές: New Wilderness
  2. Υβριδικές πραγματικότητες-Μεταλφαβητική εποχή
  3. Ambient intelligence-Responsive environments
  4. Νέες Υλικότητες
  5. Platforms, collectivities and the new Public Space
  6. Διάδραση-interaction design
Κάθε ομάδα αναλαμβάνει 3 σχετικά με το γενικό θέμα βιβλία και όλοι μαζί οι φοιτητές της ομάδας καθορίζουν μία σειρά από όρους που θα αναλύσουν,τόσους, όσα και τα μέλη της ομάδας. Ο κάθε φοιτητής αναλαμβάνει έναν όρο και για κάθε παραπομπή που θα προσφέρει, από το βιβλίο του, σε όρους φοιτητών της ομάδας του.
Ο κάθε όρος παρουσιάζεται σε μορφή λεξικού μαζί με παραδείγματα υπαρκτά ή σχεδιαστικές προσεγγίσεις για το συγκεκριμένο όρο. Οι ομάδες έχουν τη συνολική ευθύνη για το σύνολο των όρων που έχουν βρει και την τεκμηριωμένη παρουσίασή τους ενώ ο καθένας έχει την επιπλέον ευθύνη για το δικό του όρο.
Παράλληλα με το ερευνητικό κομμάτι, oι φοιτητές σε εξαμελείς ομάδες (με συνένωση δύο υπαρχόντων ομάδων), θα σχεδιάσουν αντικείμενα, μικροκαταστάσεις ή υπηρεσίες (πχ application). Αυτό που θα προτείνουν θα πρέπει να αιτιολογηθεί η αναγκαιότητά του και σε κάθε περίπτωση να εγκριθεί. Η κάθε ομάδα θα παραδώσει πλήρη και αναλυτικά δισδιάστατα σχέδια και μακέτα σε κλίμακα που θα καθοριστεί ανάλογα με το μέγεθος και τη φύση της πρότασης. Επίσης, κάθε ομάδα θα παραδώσει τρισδιάστατες αριθμητικές αναπαραστάσεις, άλλες τρισδιάστατες αναπαραστάσεις καθώς και ότι άλλο θεωρεί απαραίτητο.
Στην περίτωση του αντικειμένου οι ομάδες θα επιλέξουν τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής, θα φροντίσουν να τα προμηθευτούν και σε περίπτωση που το επιθυμούν να τα αναζητήσουν και τελικά θα υλοποιήσουν την κατασκευή. Στην περίπτωση της υπηρεσίας οι ομαδες θα φέρουν σε πέρας τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό ώστε αυτή να μπορεί να μπει σε λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου